Besikta motorcykel

Det är mer eller mindre samma regler som gäller att besikta bilen som för att göra det med en motorcykel. Båda två skall ju kontrollbesiktas regelbundet. Detta främst för säkerheten i trafiken men även miljön. Första gången en motorcykel skall besiktas är fyra år efter att den togs i bruk och sedan senast två år efter den föregåenden kontrollen. Det som händer om man missar är att motorcykeln får körbud och det vill man ju inte uppleva. Men det förbudet upphävs givetvis när en besiktning väl är gjord. Till skillnad från bil så är motorcykel väderberoende eftersom det kräver mark utan snötäcke samt att det verkligen är halkfritt. Detta gör att det finns färre tider att välja jämfört med bil.

Avslutningsvis så är det också bra att påminna om att det är viktigt att jämföra olika företag och deras priser för en besiktning. Det kan skilja flera hundralapper vilket företag man välljer. Sedan så har även avståndet en betydelse men så länge man bor i en större stad så brukar man ha flera alternativ att tillgå inom en rimlig radie.

 

Viktigt att besikta din motorcykel så att den inte får körförbud

Köpa motorcykel

Att köra motorcykel är något av det roligaste som finns. Att köpa motorcykel är isåfall det näst roligaste med tanke på den glädje som köpet medför. Det vill säga vad som väntar en. Föreställ dig all härlig körning som den nya motorcykeln kommer att ge,  något sådan är svårt att mäta i pengar.

Oftast så vet man vilken tillverkare eller model man önskar sig. Denna känsla och vetskap har påverkats av ens uppväxt och de man har i sin närhet, t.ex. familj och vänner. Men även att blädda i tidningar, kolla på tv och film eller surfa på nätet kan ge en inspiration och drömmar. Det finns fina motorcyklar från hela världen, de mest kända länderna som producerar är USA, Italien, Österrike, Japan, Tyskland, Storbritanninen och givetvis Sverige. En annan sak som styr valet är också användningsområdet. Ska man använda till den vardags eller bara cruisa runt på helgerna. Åka bekvämt eller snabbt. Kanske kan man hitta en motorcykel som inrymmer flera av dessa användningsområden.

En sista och avgörande del som påverkar köpbeslutet är givetvis den ekonomiska aspekten. Har man råd att köpa och äga den motorcykel man önskar sig eller behöver man välja en annan än den man vill ha och drömmer om?

Drömmotorcykel
Drömmotorcykeln för många ?

Räcker inte den egna ekonomin till så finns det alternativ som att ta ett lån med bra villkor. Har man en ordnad ekonomi och en fast inkomst, så kan man utan större risk ta ett mindre lån. Man skall inte överkonsumera och riskera att hamna i Lyxfällan. Men det är en mänsklig rättighet att kunna låna pengar (till en bra ränta givetvis) om man vill snabba på vissa saker, som att köpa en motorcykel. Motorcyklar tappar heller inte så mycket i värde, så bara för att man köper en betyder inte att pengarna är förlorade. Tar man väl hand om den så behöver inte restvärdet bli så lågt.

Hoppas denna guide var till hjälp och glöm inte att njuta när ni kör men framförallt kör säkert!